شما این محصولات را انتخاب کرده اید

سبد خرید

شناسه پست: 4482
بازدید: 2983

وکتور چیست و چرا باید از آن استفاده کرد؟

برای کسانی که با فرمت های مختلف تصاویر آشنایی بیشتری دارند واژه‌ی آشنایی است. در این مقاله با فرمت وکتور بیشتر آشنا می شویم، به کاربرد وکتور می پردازیم، چند نرم افزار طراحی وکتور را معرفی می کنیم و تفاوت آن را با سایر فرمت‌ها مقایسه خواهیم کرد.

تفاوت تصاویر وکتور با تصاویر بیت مپ

وکتور چیست؟

وکتور از رایج‌ترین فرمت‌های تصویری برداری محسوب می شود. در این نوع تصاویر تصویر در قالب مجموعه‌ای از مشخصات هندسی مانند نقاط، خطوط، منحنی‌ها، دایره‌ها و چند ضلعی‌ها ذخیره می‌شود. تصاویر در فایل وکتور از خطوط و منحنی‌هایی به نام بردار تشکیل شده‌اند که در آن اطلاعات راجع به رنگ و سایز به صورت ریاضی تعریف می‌شوند .

 با این که این گونه فایل‌ها حجم کمی دارند، ولی می‌توان به مقدار بی‌نهایت اندازه‌ی این تصاویر را بدون از دست دادن کیفیت تغییر داد. این تصاویر مستقل از رزولوشن هستند و می‌توان آن‌ها را بزرگ و کوچک کرد و در هر رزولوشن بدون از دست دادن جزئیات و وضوح آن تصویر را چاپ کرد. فایل لایه باز وکتور فرمت خروجی برخی از نرم افزار‌های گرافیکی مثل Adobe illustrator و Corel است. 

فرمتها یا فایل های وکتور و بیت مپ (Raster)

کاربرد وکتور

وکتور در طراحی انواع بنرهای تبلیغاتی ، اینفوگرافیک‌ها، کارت ویزیت‌، بروشور‌، من‌های رستوران‌، کاتالوگ و… عصای دست طراحان است. گفتیم که وکتور فایلی لایه باز است این یعنی می‌توانیم به راحتی هر ایده‌ای را که داشته باشیم، طراحی کنیم. 

در صورت باز کردن این فایل ها در نرم افزار Adobe Illustrator و Corel فایل ها به صورت لایه باز اجرا می‌شوند و شما می‌توانید بدون پایین آمدن کیفیت هرگونه تغییری در فایل بدهید.

تفاوت در قواعد وکتور و بیت مپ

فرمت فایل‌های وکتور

فایل‌های وکتور با انواع فرمت‌های ai, eps, pdf, svg  دیده می‌شوند:

Ai:

پسوند AI یک پسوند اختصاصی برای شرکت ادوبی (Adobe) است. این فرمت معمولا در گرافیک‌های دیجیتال مثل لوگو‌ها استفاده می‌شود.

Eps:

یکی از فرمت‌هایی که هم در نرم‌افزار‌هایی مانند کورل و ایلوستریتور اجرا می‌شود و هم می توان آن را در نرم‌افزار معروف فتوشاپ باز نمود، esp است. این فرمت دارای کد‌های پست‌اسکریپ بوده که به وسیله‌ی آن کیفیت تصویر در نرم‌افزار فتوشاپ حفظ می‌گردد.

Pdf:

این فرمت استاندارد برای فایل‌‌ها و اسناد قابل حمل توسط ادوبی طراحی شده است و به معنای سند قابل حمل است که می‌تواند شامل متن، تصویر و استایل خاصی باشد.

Svg:

یکی از شناخته‌شده‌ترین فرمت‌های ذخیره‌ی فایل‌های وکتور، فرمت SVG است. SVG براساس XML است، این یعنی هم برای کامپیوتر و هم افراد قابل خواندن است. از SVG می‌توان در طراحی وب استفاده کرد تا با بزرگ کردن عکس، افت کیفیتی دیده نشود.

معرفی نرم‌افزارهایی که از فرمت‌های فایل‌های وکتور پشتیبانی می‌کنند

در بین نرم‌افزارهای گرافیکی محبوب، قدرتمند‌ترین نرم‌افزارهای ساخت وکتور adobe illustrator و Coreldraw هستند. برای باز کردن فرمت‌هایی چون eps یا ai می‌توان از photoshop نیز استفاده کرد. اگر وکتور را در فتوشاپ باز کنید ابتدا کیفیت و اندازه را از شما می‌پرسد. این نرم‌افزار برای کارهای معمولی و بدون ویرایش فایل وکتور مناسب‌تر است. adobe acrobat بهترین نرم‌افزار ویرایش اسناد pdf است.

نمایش لایه باز وکتورها در کدام نرم افزارها میسر است؟

در صورت استفاده از نرم افزار adobe illustrator و Coreldraw در طراحی، فایلها به صورت لایه باز اجرا می شود و شما میتوانید هرگونه تغییری در فایل، بدون کاهش کیفیت ایجاد کنید؛ تغييرات زيادي از جمله حذف، تغيير رنگ ، جابجايي طرح و …

بازسازی یک اسلیمی در نرم افزار کورل دراو

ویژگی‌های وکتورها

فایل‌های وکتور بر پایه‌ی ریاضیات و فرمول ساخته شده‌اند بنابرابن می توان این نوع تصاویر را بدون افت کیفیت، تقریبا تا اندازه‌های نامحدود بزرگ یا کوچک کرد. . از فایل‌‌های شامل وکتور به خوبی می‌توان در صنعت چاپ بهره گرفت زیرا با توجه به اینکه این فایل‌‌ها از منحنی‌های ریاضی تشکیل شده‌اند، در هر اندازه‌ای، با وضوح بسیار بالا چاپ می‌شوند. 

 به‌طور‌مثال، اگر یک لوگوی وکتور طراحی کرده‌اید می‌توانید آنقدر بزرگش کنید تا بر روی یک تابلوی تبلیغاتی چاپ شود یا آنقدر کوچک که بر روی یک کارت ویزیت قرار بگیرد. از جمله ویژگی‌های دیگر فایل‌های وکتور، حجم کم آن‌ها است زیرا همانطور که گفته شد، این فایل‌ ها با روابط ریاضی ایجاد می‌شوند و نیازی به اشغال فضای زیاد ندارند.

تبدیل فایل‌های وکتور به تصاویر Raster یا bitmap

با استفاده از نرم‌افزار کورل دراو می‌توان تصاویر برداری یا وکتور را به بیت‌مپ یا رستر تغییر داد. برای این کار ابتدا یک تصویر وکتور را به محیط کورل وارد کنید. سپس به منوی Bitmap رفته و گزینه‌ی Convert To Bitmap را انتخاب کنید. 

سپس در پنجره‌ای که برای تنظیم خصوصیات باز شده است کیفیت تصویر را در قسمتِ Resolution تعیین کرده و همچنین در قسمت Color تنظیمات رنگ را برای تبدیل انتخاب کنید. فعال کردن Anti-aliasing باعث ظاهر نرم و هموار لبه‌های تصویر می‌شود. گزینه‌ی نهایی هم برای تنظیم شفافیت اطراف اشیاء به کار می‌رود.

تبدیل تصاویر bitmap به vectore

برای این کار می توان از نرم‌افزار Photoshop یا CorelDraw یا vector magic استفاده کرد. مثلا در کورل ابتدا باید فایل بیت‌مپ مورد نظررا با استفاده از import به برنامه وارد کرد.

 با انتخاب کردن تصویر بیت‌مپ ، گزینه‌ی Trace Bitmap در نوارِ خصوصیات ، فعال می‌شود. که با کلیک بر روی آن می‌توانید ، گزینه‌ی Quick Trace را از لیست انتخاب کنید. با انتخاب این گزینه ، تبدیل به سرعت انجام می‌شود.

یک تصویر در محیط وکتور و یک تصویر در محیط نرم افزار بیت مپ

تفاوت فایل‌های bitmap با vectore

در امور گرافیکی، دو دسته‌ی اصلی به نام گرافیک برداری (وکتور) و گرافیک شطرنجی که به آن رستر یا بیت‌مپ می‌گویند وجود دارد. تصاویر رستر از لایه‌های پیکسلی تشکیل شده‌اند و اگر کمی آن‌ها را بزرگ‌ تر کنیم، به صورت مربع‌های رنگی دیده می ‌شوند.  

زمانی که یک تصویر رستر ایجاد شود، نمی‌توان آن‌ را بدون افت کیفیت، بزرگ کرد. اما همانطور که گفتیم تصاویر وکتور با وضوح کامل بزرگ‌تر یا کوچک‌تر می‌شوند. در بیت مپ اطلاعات هر پیکسل ذخیره می شود .هر چقدر تعداد پیکسل‌های یک تصویر، بزرگ‌تر باشد، حجم فایل حاوی آن نیز بزرگ‌تر خواهد بود. اما فایل‌های برداری حجم بسیار کمتری دارند. 

در هنگام کار با تصاویر بیت‌مپ شما قادر هستید بر روی هر پیکسل جداگانه کار کنید و گستره رنگ زیادی ایجاد کنید. تصاویر پیکسلی به شما این امکان را می‌‌دهند تا تغییرات جزئی رنگ‌ها و تن‌های رنگی را به طور دقیق ببینید، اما در تصاویر وکتوری جزئیات کم‌تری در مقایسه با پیکسل می توان به دست آورد و افکت‌های تصویری مانند سایه و انعکاس باید با اضافه کردن اجزا تصویری جداگانه مجددا طراحی شوند.


در پائین همین صفحه، نظرات یا تجربه خود درباره این مقاله را برای ما بنویسید .


شما نیز تولید کننده شوید

اگر صاحب صنعت هستید و نیازمند فایل های وکتور و همچنین اگر اهل نوآوری هستید و می خواهید با نوآوری در تولیدات خود، گوی سبقت را در رقابت با همکارانتان را ببرید، به تولید و بازسازی نقوش منحصر بفرد خودتان بپردازید.

سایت موتیف یک دوره آموزشی تخصصی بازسازی نقوش و اسلیمی با نرم افزار کورل دراو را تهیه کرده است. با دیدن این دوره، یک تخصص بدون رقیب بیاموزید

موتیف را در شبکه های اجتماعی ببینید .عضو شوید و از سایت موتیف هدیه های ارزشمند بگیرید.


www.mutif.ir

نوشته شده در 12-05-1400

نویسنده : وبسایت موتیف