در سال ۱۹۹۵، ۲۷ روز آوريل، سالگرد تأسيس آيکوگرادا ، به عنوان روز جهاني گرافيک انتخاب شد. اين روز فرصتي براي شناختن طراحي ارتباطاتي و نقش آن در جهان مي باشد. طراحي از طرق مختلف دنياي ما را شکل مي دهد و بر درک، انديشه، واکنش و تصميمات ما موثر است. طراحي تعيين کنندۀ تاثيرگذاري اطلاعات بر ماست هرچند مي تواند از راه رنگ، فرم و يا نوع باشد و کوچکترين علامت هاي خياباني، وب سايت هايي که جستجو مي کنيم، محصولاتي که مي خريم و يا کتابهايي که مي خوانيم را شامل ميشود.از سال ۱۹۹۵ طراحان سراسر دنيا گرد هم آمدند تا روز جهاني گرافيک را همانند گوناگوني جامعۀ جهاني اي که آيکوگرادا مصداق آن است، به اشکال مختلف جشن بگيرند. در اين ميان، ايکوگرادا اقدامات مختلفي را انجام داده تا همکاري و گفتگوي جهاني را ممکن ساخته و رسالت و بينش سازماني مان را گسترش دهد. در ذيل مهمترين اين اقدامات را درطي ۱۲ سال گذشته بيان مي کنيم.
تعريف اين حرفه:
براي روز جهاني گرافيک سال ۱۹۹۷، ايکوگرادا از طراحان دعوت کرد تا در ارائۀ تعريف تازه اي از طراحي در آغاز هزارۀ جديد شرکت کنند. کارهاي ارسالي گردآوري شد و در گردهمايي جامعۀ جهاني طراحي در کنگرۀ جهاني طراحي ايکوگردا در پونتا دل ايسته، اوروگوئه نمايش داده شدند.
روز جهاني بدون گرافيک! موضوع بزرگداشت سال ۱۹۹۸ «روز جهاني بدون گرافيک» طراحان، مشتريان، رسانه ها و عموم مردم را برآن داشت تا جهاني بدون ارتباطات گرافيکي را تصور کنند؛ و اين يعني آشفتگي خياباني، مبهم بودن اجناس بسته بندي شده در فروشگاهها، سردرگمي در ايستگاههاي راه آهن و فرودگاهها، و حذف روزنامه ها. طراحان از اين تمرين ساده به عنوان راهي مؤثر براي نشان دادن اهميت و نقش طراحي ارتباطات در زندگي روزمره استفاده کردند.
جنگلهاي جهاني آيکوگرادا:
سال ۱۹۹۹، آخرين روز جهاني گرافيک هزارۀ قبل، با رسم کاشت درخت شروع شد. ابتکاري عملي که توسط صديق کرم مصطفي، خزانه دار آيکوگرادا، شروع شد و (به دنبال او) اعضاي آيکوگرادا از سراسر دنيا دين خود را به طبيعت با بازگرداندن بخشي از کاغذهايي مصرفي به جنگلها، ادا کردند.
ممکن سازي گفتگوي جهاني:
اهميت روز جهاني گرافيک سال ۲۰۰۰، در مراسم ويژه اي بود که براي راه اندازي وب سايت ايکوگرادا برگزار شد. رياست ايکوگرادا ديويد گراسمن در آن مراسم گفت: «براي نخستين بار، جامعۀ طراحي گرافيک جهاني مکان ملاقات واحدي براي به اشتراک گذاري و برقراري ارتباط و تبادل انديشه خواهد داشت. از اين رو وب سايت ايکوگرادا سازمان هاي طراحي و طراحان سراسر دنيا را به يکديگر پيوند خواهد داد.»
يک هويت ملي:
در سال ۲۰۰۱، اولوپاه و اچ دي دي، دو عضو کروات آيکوگرادا، از فرصت روز جهاني گرافيک براي طرح مسألۀ هويت بصري کشورشان استفاده کردند. اين دو سازمان عضو کروات تباراز طريق نامه اي به رئيس جمهور، نخست وزير، مجلس، وزراء و عموم مردم نياز به هويت بصري تازۀ کشورشان را که متناسب با ارزشها، تصوير و نيازهاي امروزين کشور کرواسي مي باشد مطرح کردند و از مؤسسات دولتي مسئول دعوت کردند تا در يک تلاش مشترک براي ساخت اين هويت همراه شوند.
طراحي کردن آيندۀ ما:
اي جي دي اي (استراليا) انجمن طراحان گرافيک استراليا از روز جهاني گرافيک سال ۲۰۰۲ به عنوان فرصتي ايده ال براي راه اندازي برنامۀ آموزش ملي خوذ استفاده کرد- به اين شکل که طراحان جوان سال آخر رشتۀ طراحي را با يک طراح حرفه اي هم گروه ساخت تا طراحان جوان را براي ورود به کار حرفه اي شان راهنمايي کند يا آموزش دهد.
يک نمايشگاه آنلاين براي مدرسان طراحي:
در روز جهاني سال ۲۰۰۳، راه اندازي جامعۀ آنلاين بين المللي براي مدرسان طراحي اعلام شد. امروزه شبکۀ جهاني آموزش ايکوگرادا (آي اي ان) بيش از ۸۰ مؤسسه از سراسر دنيا را به يکديگر پيوند مي دهد.
بزرگداشت ممتاز گرافيک:
در سال ۲۰۰۴، هفتۀ جهاني ايکوگرادا کانون توجه بين المللي را به سائو پائولو قرار داد. بينال سِوِن اي دي جي-برزيل ، در روز جهاني گرافيک در بناي مموريال دا آمريکا لاتينا، مرکز فرهنگي ديدني اي که توسط معمار و طراح شهر برازيليا ،اسکار نيه مير، گشايش يافت.
جشني براي ايالات متحدۀ آمريکا:
آيکوگرادا در سال ۲۰۰۵ به آيگا بعنوان نخستين عضو حرفه اي ايالات متحده اي خود خوش آمد گفت. آيگا براي بزرگداشت نخستين روز جهاني گرافيک خود، ژوژماني از پوسترها را با موضوع «گوناگوني» و در مفهوم عام تر «نقطه اي از احترام که در آن چيزها با هم متفاوت هستند» به نمايش گذاشت.
شور فوتبال:
جامعۀ کره اي تجربه گرايي در طراحي معاصر (کي اي سي دي) سنت طراحي طلسم ها را با عشق کره اي ها به جام جهاني فوتبال ترکيب کرد. در سال ۲۰۰۶، ۳۸ طراح طلسم هايي را طراحي کردند که در روز جهاني گرافيک توزيع شدند. بيش از ۱۰۰۰۰ طلسم کاغذي براي تيم ملي فوتبال کره جنوبي در جام جهاني فوتبال در آلمان، آرزوي موفقيت کردند.
بزرگداشت دستاورد:
در ۲۷ آوريل ۲۰۰۷، هکتور ويلارده، رئيس پروگرافيکا، «جايزۀ افتخاري اکوآردو ميونز باخ» را دريافت کرد. اين جايزه که به پاس دستاوردهاي طولاني مدت در طراحي گرافيک است،هر ساله توسط انجمن هنرمندان بصري کوبا (يونِکا) اهدا مي شود. هيأت داوران سهم آقاي ويلارده را در طراحي کوبا در طول ۴۰ سال کار او و نيز تعهد وي به گسترش ارزشهاي فرهنگي دراين حرفه را ارج نهاد.
بالا: از سال ۲۰۰۱، آي آپ (ايتاليا) نمايشگاه هاي آنلايني براي بزرگداشت روز جهاني گرافيک ترتيب داده است. موضوع سال ۲۰۰۷ بام بيني بود.
داستانهاي خود را به اشتراک بگذاريد:
اگر در گذشته روز جهاني گرافيک را جشن گرفته ايد، لطفا خاطرات خود را به ايکوگراداايميل کنيد و ما آنها را با جامعۀ بين المللي طراحي در هفته هاي پيش رو به اشتراک خوهيم گذاشت.
نگاهي پيشرو به آينده:
آنچه که آيکوگرادا را به پيش مي راند، شور و نظر مشترکي طراحي است که مي تواند ابزاري براي تغيير پيش رونده باشد که ما آن را «خلاقيت پيش رونده» مي ناميم. براي بزرگداشت روز جهاني گرافيک ۲۰۰۸، ما مي خواهيم بدانيم که شما چطور از طراحي براي تأثيرگذاري بر جهان اطرافتان استفاده مي کنيد. از طريق وبلاگ ما در اين گفتگو سهيم شويد و به ما بگوييد که چطور«خلاقيت پيش رونده» را به عمل درمي آوريد، يعني نوعي از تغيير است که طراحي مي تواند آن را فراهم سازد.
امروزه شبکۀ آيکوگرادا به ۶۷ کشور و ناحيه گسترش يافته و طراحان ارتباطي را از سراسر دنيا به هم پيوند مي دهد تا به شکل گروهي در گسترش اين حرفه کار کنند. همان طور که به ۲۷ آوريل ۲۰۰۸، روزجهاني گرافيک امسال، نزديک مي شويم مي خواهيم اين دستاوردها را جشن گرفته و از شما قدرداني کنيم. به واسطۀ کمک هاي شما سازمان ما از سال ۱۹۶۳ بسيار شکوفا شده است.1
روز جهاني طراحي فرصتي است تا علاوه بر بزرگداشت سالروز تاسيس ايکو-دي، ارزش ديزاين و ظرفيت آن براي ايجاد تغييرات مثبت در جهان را گرامي بداريم. هدف ايکو-دي در اين روز اين است تا طراحان را براي يافتن راه حلهايي از طريق ديزاين براي بالا بردن کيفيت زندگي هموطنان خود به چالش بکشد. شرکت کنندگان از سراسر دنيا دعوت دارند تا با برگزار کردن برنامههاي عمومي و ابتکار عمل منحصربهفرد خود در اين جشن جهاني شرکت کنند.
اين ايده توسط کيم پائولسن (که از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۵ سمت معاونت مديرعامل را داشته است)، براي گراميداشت سالروز تاسيس ايکو-دي در ۲۷ آوريل ۱۹۶۳ پيشنهاد شده است. اين روز از سال ۱۹۹۵ به عنوان روز جهاني گرافيک و از سال ۲۰۱۲ به عنوان روز جهاني طراحي ارتباطات بصري شناخته شده است.
يکي از بهترين ويژگيهاى طراحي تاثير عميق آن بر زندگي روزمره است. مانند يک مسير مشخص دوچرخه سواري که امنيت و سرعت ميبخشد. مسيري که اجازه نميدهد شما راه را گم کنيد و حتي لذت انجام ورزش دلخواهتان را بالا ميبرد. مانند تلفن که راه ارتباطي است که شما را به دوستان و اقوامتان نزديک ميکند.
طراحي خوب، طراحي تاثير گذار، دائما در کنش است.
طراحي همچون کنش! (!Design in action)
به عنوان بخشي از روز جهاني طراحي۲۰۱۶، ايکودي از شما دعوت ميکند تا کنشهاي طراحي شهر يا اجتماع خود را نمايان سازيد و از اينکه چگونه ايدههاي خود را براي طراحي آينده پرورش ميدهيد پرده برداريد. به هر روشي که فکر ميکنيد ما را از طوفان فکري خود مطلع سازيد.
نقطهي حرکت:
پيشنهادات زير نقطهي شروع براي رسيدن به بسياري از راه حلهايي است که ممکن است براي روز جهاني طراحي الهامبخش باشد.
– به گالري هاي محل خود سر بزنيد.
در مورد ارزش و روند پيشرفت طراحي بحث و گفتگو کنيد. سخنراني و جلسات ارائه برگزار کنيد.
– در کنار يکديگر طراحي کنيد.
افرادي از رشتههاي مختلف با طرز فکرهاي گوناگون را گردِهم آوريد و براي رفتن و سر زدن به انجمن محله خود برنامهريزي کنيد و همچنين براي طراحي يک پروژه راه حلهايي بيابيد.
– درب استوديوها را باز کنيد!
به ديگران نشان دهيد که بهترين طراحي ها چگونه خلق ميشوند.
– مستندات روند طراحي خود را با بيان عبارت طراحي همچون کنش! (!Design in action) در رسانهها شرح دهيد.
روز جهاني طراحي توسط اعضا و انجمن ايکو-دي برگزار ميشود. ابتکار، بيانيه، فيلم، عکس و هر آنچه که در اين رويداد براي ديگران الهام بخش است را با هشتگ WDD2016# به اشتراک بگذاريد.2
1- تهيه و تنظيم : پويا گلستانه \ منبع : وب سايت ايکوگرادا
2- انجمن صنفي طراحان گرافيک
منبع: شبکه گرافیک ایرانیان
در این باره می توانید این مقاله را نیز مطالعه کنید ( روز جـهـانی طـراحی/گـرافـیـک – پیشینه و دیدگاههای ایکو-دی)